استفاده از پیج اینستاگرام ساده است اما به این شبکه اجتماعی ساده نگاه نکنید. در عین حال که استفاده از اینستاگرام ساده است، نیاز به دانستن اطلاعاتی درباره تحلیل محتواهای خود در این شبکه و حتی شناخت یک سری ابزار برای تحلیل بهتر این شبکه اجتماعی دارید. در این مطلب میتوانید آموزش کاملی از تحلیل پیج اینستاگرام کاری بخوانید و در انتها با چند ابزار آنالیز این شبکه اجتماعی آشنا میشوید.
چرا باید پیج اینستاگرام را آنالیز کنیم؟
بهینهسازی استراتژیهای بازاریابی و افزایش تأثیرگذاری حضورتان در شبکههای اجتماعی نیازمند رصد و بررسی دائم است. اینستاگرام یکی از اثرگذارترین شبکههای اجتماعی است و قبل از اینکه به روشهای آنالیز اطلاعات این شبکه بپردازیم، درباره اهمیت آنالیز دادهها صحبت میکنیم. دلایل اصلی برای آنالیز پیج اینستاگرام عبارتاند از:
مخاطب خود را بهتر بشناسید
تحلیل پیج اینستاگرام اطلاعات مهمی درباره مخاطبان شما مانند علاقه، سن و جنسیتشان به شما میدهد. تحلیل و بررسی این اطلاعات به شما کمک میکند تا محتوا و پیامهای خود را متناسب با نیازها و ترجیحات مخاطبانتان جلو ببرید.
عملکرد خود را زیر نظر بگیرید
با تحلیل پیج اینستاگرام میتوانید بفهمید کدام یک از پستها یا کمپینهای شما بیشترین تعامل و بازخورد را گرفته است. در نتیجه میتوانید در آینده استراتژی محتوایی خود را بهتر کنید.
اهداف خود را دنبال کنید
با آنالیز اطلاعاتی که از تحلیل پیج خود بهدست میآورید، میتوانید برای پیج اهداف مشخصی را در نظر بگیرید و پیشرفت خود را گامبهگام برای رسیدن به این اهداف رصد کنید.
زمان طلایی تعامل با مخاطب را پیدا کنید
تحلیل پیج اینستاگرام کمک میکند تا بفهمید در چه زمانهایی استوری یا پست گذاشتن بیشترین تأثیر را دارد، چه نوع محتوایی باعث تعامل بیشتر میشود و در نتیجه بفهمید چطور میتوانید تعامل خود را با مخاطبان بیشتر کنید.
بهتر رقابت کنید
تحلیل اطلاعات اینستاگرام کمک میکند تا استراتژیهای رقبای خود را هم درک کنید و استراتژیهای محتوایی خود را بهبود دهید.
بودجه تبلیغاتی خود را بهینه کنید
وقتی اطلاعات از پیج اینستاگرامتان داشته باشید، میتوانید بودجه تبلیغاتی خود را روی استراتژیها و کانالهایی که بیشترین بازدهی را دارند، متمرکز کنید.
بهترین ابزار آنالیز پیج اینستاگرام: Insight
ابزارهای گوناگونی برای بررسی اطلاعات پیج اینستاگرام وجود دارد، اما اگر به هیچکدام هم دسترسی نداشته باشید، از بخش Insight خود اینستاگرام میتوانید اطلاعات زیادی کسب کنید. Insight، بخشهای مختلفی دارد که هر کدام مفهوم مشخصی دارند. قبل از اینکه با بخشهای مختلف Insight آشنا شوید، بد نیست معنا و مفهوم اصطلاحاتی را که در این بخش میبینید بدانید: محتوای
· ایمپرشن (Impression): تعداد دفعاتی است که محتوای شما در یک بازه زمانی دیده شده است.
· اینتراکشن (Interaction): تعداد دفعاتی است که مخاطبان با پیج شما تعامل داشتهاند.
· ریچ (Reach): تعداد اکانتها یا حسابهای کاربری است که محتوای شما را دیدهاند.
· بازدید از پروفایل (Profile Visit): تعداد همه بازدیدهایی است که از پروفایلتان انجام شده است.
· کلیک روی وبسایت (Website Click): دفعاتی است که کاربران روی لینک سایت شما کلیک کردهاند.
· تماس یا ایمیل کلیک (Call/Email click): دفعاتی است که کاربران روی دکمه تماس/ایمیل پروفایل شما کلیک کردهاند.
· منشن (Mention): دفعاتی است که مخاطبان حساب کاربری شما را منشن کردهاند.
حالا نوبت آشنایی با امکانات، قابلیتها و اطلاعاتی است که از بخش Insight میتوانید کسب کنید. Insight شامل موارد زیر است:
بخش Overview
در بخش Overview یک مرور کلی میتوانید روی پیج کاری اینستاگرام خود داشته باشید. در بالای صفحه برهه زمانی مدنظرتان را انتخاب کنید تا آمار حسابهای کاربری که پیج برایشان نمایش داده شده است (Account Reached)، حسابهای کاربری که با پیجتان تعامل کردهاند (Account Engaged) و اطلاعات درباره تمامی دنبالکنندههای شما (Total Followers) در این بازه زمانی برایتان نمایش داده شود. با کلیک روی هرکدام از این موارد، بخشهای زیر را میتوانید ببینید:
· Account Reached
در این بخش میتوانید مشاهده کنید چه تعداد حساب کاربری در برهه زمانی مشخص شده پیج شما را دیدهاند. این حسابهای کاربری شامل دنبالکنندههای شما (Followers) و حسابهایی هستند که شما را دنبال نمیکنند (Non-Followers). در Account Reached آمار ایمپرشن، نوع محتوای منتشر شده (استوری، پست و ریل)، محتواهای برتر (Top Content) و بازدیدها از پروفایل شما نشان داده میشود.
· Account Engaged
در این بخش درباره حسابهای کاربری که با پیجتان تعامل کردهاند میتوانید بخوانید. پس از انتخاب برهه زمانی (مثلا ماه گذشته) تعداد حسابهای کاربری تعاملکننده با شما به تفکیک فالورها و Non-Followers ها را میتوانید ببینید. در Account Engaged آمار محتواهای منتشر شده (استوری، پست و ریل)، محتواهای برتر (Top Content) و بازدیدها از پروفایلتان قابل مشاهده است.
· Total Followers
در بخش Total Followers درباره تمامی دنبالکنندههای خود اطلاعات کسب میکنید. ابتدا یک بازه زمانی را برای بررسی فالورها مشخص کنید. حالا در این بازه اینسایت به شما می گوید چه تعداد افراد شما را فالو و چه تعداد شما را آنفالو کردهاند. در ادامه میتوانید مشاهده کنید که بیشتر فالورهای شما از کدام کشور و شهر هستند، جنسیت آنها خانم است یا آقا، کدام بازههای سنی شما را فالو میکنند و کدام قشر بخش بزرگتری از فالورهای شما هستند و در نهایت در کدام بازه از شبانهروز بیشتر در اینستاگرام وقت میگذرانند. زمان فعالیت مخاطبان در اینستاگرام را هم میتوانید به تفکیک روزهای هفته و هم میتوانید به تفکیک بازه ساعتی مشاهده کنید
بخش Content You Shared
در بخش Content You Shared به همه محتواهای خود (استوری، پست و ریل) دسترسی دارید. کافی است از بالای صفحه بازه زمانی مدنظرتان (مثلا ۷ روز اخیر) را انتخاب کنید تا تمامی محتواهای منتشر شده به شما نمایش داده شود. نکته جالب درباره این بخش این است که می توانید محتواهای خود را بر اساس بیشترین تاثیرگذاری یا زمان انتشار (قدیمیترین یا جدیدترین) مرتب کنید. همچنین با استفاده از گزینه Metric میتوانید محتواها را بر اساس اکانتهایی که با شما تعامل میکنند، اکانتهایی که پروفایل شما را میبینند و بر اساس حسابهای کاربری که محتوای شما را انتشار میدهند، آنها را مرتب کنید. در نهایت با کلیک روی گزینه Apply تغییرات مدنظرتان را اعمال کنید تا گزارش دقیقی از عملکرد محتوایی خود داشته باشید.
نحوه تحلیل پستهای اینستاگرام
خوبیِ امکان تحلیل محتواها در اینستاگرام این است که هم میتوانید اطلاعات هر پست (با View Insight) را استخراج کنید و هم میتوانید از بخش Insight وارد قسمت Content You Shared شده و اطلاعات پستهای اینستاگرامی را برای بازه زمانی مشخص استخراج کنید. با کمک هر دو روش به اطلاعات زیر دسترسی خواهید داشت:
· اینتراکشن: در بخش اینتراکشن تعداد بازدید از پروفایل، هایپرلینک و تعداد کلیک روی دکمه تماس و ایمیل را میتوانید مشاهده کنید.
· دیسکاوری: در این بخش حسابهای کاربری را میتوانید ببینید که اینستاگرام به شما پیشنهاد میکند آنها را دنبال کنید. اکانتهایی که به شما پیشنهاد میشود پیجهای مشابه شما را دنبال میکنند، بنابراین میتوانند مشتریهای احتمالی آینده شما باشند.
· فالوها: فالورهای جدیدی که طی مشاهده یا تعامل با پست اخیر شما را دنبال میکنند، میتوانید در این بخش مشاهده کنید.
· ریچ: تعداد اکانتهایی که برای اولین بار با پست برخورد میکنند در این بخش نمایش داده میشوند.
· ایمپرشن: تعداد کل بارهایی که مطالبتان به افراد نشان داده شده است در ایمپرشن قابل مشاهده است.
· سیوها: مقدار کل دفعاتی که پست شما ذخیره شده است.
· کامنتها: در این بخش تعداد کل نظراتی که زیر پست شما نوشته شده است را میتوانید ببینید.
نحوه تحلیل استوری اینستاگرام
استوری اگرچه تنها ۲۴ ساعت به کاربران نشان داده میشود، اما تحلیل تعامل کاربران با آن بسیار مهم است؛ زیرا با استفاده از استیکرها میتوانید از قابلیتهای تعاملی زیادی در استوری استفاده کنید. به عنوان مثال با امکان درج لینک که در آپدیتهای اخیر به اینستاگرام اضافه شده است، امکان تحلیل بهتر افرادی که از طریق اینستاگرام به وبسایت شما مراجعه میکنند بیشتر شده است. در استوری امکان استخراج اطلاعات زیر وجود دارد:
بخش Overview
در بخش Overview سه زیربخش وجود دارد و یک مرور کلی درباره زیربخشهای زیر میتوانید داشته باشید:
· تعداد حسابهای کاربری که پیج را میبینند (Account Reached)
· تعداد حسابهای کاربری که با پیجتان تعامل میکنند (Account Engaged)
· تعداد حسابهای کاربری که پس از دیدن استوری، با پروفایلتان تعامل میکنند (Profile Activity)
بخش Reach
تعداد اکانتهایی که استوری شما را دیدهاند در این بخش میتوانید ببینید. در این بخش هم تعداد فالورها و هم تعداد کسانی که شما را فالو نمیکنند نوشته شده است.
ایمپرشن
ایمپرشن تعداد کل بارهایی است که استوری شما مشاهده شده است.
بخش اینگیجمنت
بخش Engagement خود شامل بخشهای زیر است: Story Interactions و Navigation.
• Story Interactions: شامل Replies و Shares است. در بخش ریپلایها هر تعداد پاسخی که دریافت کنید، چه پیام متنی و چه استیکرها نشان داده میشود. در بخش Shares هم تعداد دفعاتی که استوری شما توسط مخاطبان منتشر میشود را میتوانید ببینید.
• لینک کلیکها (Link Clicks): تعداد افرادی که روی لینک داخل استوری کلیک کردهاند.
• استیکر تپها (Sticker Taps): تعداد تمام استیکرهایی که در استوریها قرار داده شده و مخاطب روی آن کلیک کرده است.
• Navigation: این قسمت ۴ بخش Forward، Back، Next Story و Exited دارد. در Forward آمار تعداد افرادی که روی استوری ضربه میزنند تا اسلاید بعدی را ببینند، در Back آمار تعداد افرادی که روی استوری ضربه میزنند تا اسلاید قبلی را ببینند، در Next Story آمار تعداد افرادی که روی استوری ضربه میزنند تا استوری اکانت بعدی را ببینند و در Exited آمار تعداد کل بارهایی که کاربران از وسط استوریها از استوری شما خارج میشوند را میتوانید ببینید.
بخش Profile Activity
این بخش عملکرد مخاطبان را وقتی با پیج شما تعامل میکنند، نشان میدهد. دو زیر بخش اصلی به نامهای Profile Visit و Follows دارد. Profile Visit تعداد بارهایی که پروفایل شما توسط مخاطب دیده شده است و Follows تعداد حسابهای کاربری که بهتازگی شما را دنبال کردهاند را میتوانید ببینید.
با بررسی هر یک از بخشهای گفته شده، میتوانید به تجزیه و تحلیل استوریهای پیج کاری اینستاگرام خود بپردازید.
نحوه تحلیل ویدیو اینستاگرام
دادههای اینستاگرام نشان میدهد مخاطبان به محتواهای ویدئویی بیشتر تمایل نشان میدهند. تولید محتواهای ویدئویی نیازمند ابزار بیشتر، ایدهپردازی، ساخت و تدوین است اما نتیجهای که با انتشار آن میتوانید بگیرید بیشتر از محتواهای دیگر خواهد بود. ویدئو را هم در پست و هم در استوری میتوانید منتشر کنید و بالطبع تحلیل اطلاعات استخراج شده را مانند دو بخش قبلی باید انجام دهید.
چند ابزار کاربردی برای آنالیز اینستاگرام
باوجود اینسایت نیازی به ابزار دیگری برای تحلیل دادههای اینستاگرام ندارید اما ابزار دیگری وجود دارد که شاید تمایل داشته باشید از آنها هم برای تحلیل و بررسی اطلاعات پیج کاری اینستاگرام خود استفاده کنید. برخی از این ابزار رایگان و برخی دیگر نیازمند پرداخت هزینه برای استفاده از تمامی امکاناتشان هستند. در ادامه با این ابزار آشنا میشوید:
وبسایت brand24
این وبسایت یک دوره آزمایشی ۱۴ روزه رایگان برای استفاده از خدمات و ابزارهای آنالیز خود به شما ارائه میدهد. درصورتیکه از خدمات برند ۲۴ راضی باشید، میتوانید دورههای یکماه یا یکساله آن را خریداری کنید. برند ۲۴ برای نظارت و ردیابی کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کارتان، پیگیری منشنهای برند خود و رقیبان شما در رسانههای اجتماعی به شما کمک میکند. به عنوان مثال یکی از بهترین دورههای وبسایت برند ۲۴، دوره یکساله Pro است. در این دوره تا ۱۲ کلمه کلیدی را میتوانید نظارت و دنبال کنید و اطلاعات منشن تا ۲۵ هزار عدد در ماه را به شما میدهد. نکته جالب درباره طرحهای وبسایت برند ۲۴ این است که از هوش مصنوعی برای کمک و حل مسئله به کاربران خود استفاده میکند.
وبسایتUnion Metrics
با Union Metrics میتوانید گزارش ماهیانه دریافت کنید. با استفاده از اطلاعاتی که این وبسایت ارائه میدهد میتوانید هشتگهای مرتبط با پیج خود را پیدا کرده و استراتژی محتوایی خود را بهینهتر برنامهریزی کنید. البته این وبسایت اطلاعات بیشتر از یکماهه به شما نمیدهد و برای دسترسی به اطلاعات قدیمیتر لازم است نسخه پولی آن را خریداری کنید. با کمک Union Metrics همچنین میتوانید بفهمید دنبالکنندههای شما چه برهه زمانی از شبانهروز فعالتر هستند تا انتشار محتواهای خود را بر این اساس بچینید.
وبسایت Sprout Social
ابزار بعدی برای تحلیل پیج اینستاگرام، Sprout Social است. این ابزار قابلیتهای متنوعی دارد که به اختصار میخوانید:
· برنامهریزی و انتشار: با Sprout Social بهراحتی میتوانید کار برنامهریزی، مدیریت و انتشار محتوا و کمپینهای تبلیغاتی خود را انجام دهید.
· نظارت و تعامل: یک صندوق ورودی اجتماعی یکپارچه چیزی است که Sprout Social به شما ارائه میدهد تا بتوانید بهطور موثر کار مدیریت شبکههای اجتماعی خود را انجام دهید.
· گزارشدهی و تحلیل: با کمک گزارشهایی که Sprout Social ارائه میدهد میتوانید دادهها را تحلیل کرده و استراتژی کسبو کار خود را بهبود ببخشید.
· سوشال لیسنینگ: Sprout Social کمک میکند تا از ترندهای روز باخبر باشید و ببینید دیگران درباره شما چه میگویند تا استراتژی خود را هوشمندانهتر بچینید.
· اشتراکگذاری و تقویت برند: Sprout Social امکان بهاشتراکگذاری محتوای برند شما را در پلتفرم خود فراهم کرده است. بنابراین میتوانید محتواها را در این شبکه منتشر کنید تا دیگران آنها را ببینند و بتوانند در شبکههای اجتماعی خود پست کنند.
وبسایت Hootsuite
یکی دیگر از ابزارهای موثر برای مدیریت و تحلیل شبکههای اجتماعی Hootsuite است. از مهمترین مزیتهای این پلتفرم، به موارد زیر میتوانیم اشاره کنیم:
· با استفاده از Hootsuite محتواهای متنی، تصویری، ویدئوها و غیره را میتوانید بهصورت مستقیم در شبکههای اجتماعی خود منتشر کنید.
· نکته مهم انتشار محتوای شما در سوشال مدیا این است که میتوانید آنها را از قبل بهصورت برنامهریزی شده و طبق زمانبندیِ مدنظرتان انجام دهید و همزمان در شبکههای اجتماعی کار انتشار محتوا را انجام دهید. در واقع در Hootsuite امکان تنظیم زمان انتشار وجود دارد تا بهصورت خودکار محتواها در زمانهای مشخص منتشر شوند.
· با استفاده از یک حساب کاربری رایگان تا ۳ پروفایل رسانه اجتماعی را می توانید مدیریت کنید و برای مدیریت بیشتر از این تعداد باید نسخه پولی این ابزار را خریداری کنید.
· پیامهای خصوصی خود را با کمک داشبورد HootSuite میتوانید برای مخاطبانتان ارسال کنید.
· HootSuite یک بخش اختصاصی برای گزارشدهی و تحلیل اطلاعات دارد. این بخش HootSuite با گوگل آنالیتیکس و فیسبوک اینسایت کار میکند.
از کدام ابزار برای تحلیل پیج اینستاگرام استفاده کنیم؟
شاید قبل از خواندن این مقاله، بخش Insight اینستاگرام را جدی نگرفته بودید و شاید هم کسبوکارتان بهاندازهای بزرگ شده باشد که لازم دارید ابزارهای کمکی برای تحلیل پیج اینستاگرام خود تهیه کنید. همانطور که بالاتر هم گفتیم، بخش اینسایت میتواند به عمده نیاز شما به تحلیل عملکردتان در این شبکه اجتماعی کمک کند. اما اگر به ابزارهای کمکی نیاز داشته باشید تا استراتژی محتوایی خود را بهتر بچینید، ابتدا ابزارهای تحلیلی شبکههای اجتماعی را بشناسید و با مزیتها و محدودیتهای آنها و همچنین هزینهای که باید برای خرید ماهیانه یا سالیانه آن بپردازید، آشنا شوید تا انتخاب بهتری داشته باشید.